Echipa Doxologia.ro a avut privilegiul de a-l descoperi și de a realiza în urmă cu aproape doi ani un reportaj despre inovația sa, un mecanism special care dă glas clopotelor mănăstirii într-un mod cu totul aparte. De-a lungul timpului, tot pe doxologia.ro, dumneavoastră, cititorii și urmăritorii noștri, ați avut bucuria de a urmări și trei interviuri cu părintele - despre post, cinstirea sfinților și despre cum să ne păstrăm liniștea la rugăciune în zgomotul și agitația lumii de astăzi.
Urmăriți aici reportajul video: Călugărul care cântă la un altfel de pian – povestea și tainele părintelui Lavrentie
Citiți aici reportajul text: Lavrentie, monahul care cântă fără partituri la „pianul” din clopotnița Mănăstirii Sihla
Acum, talentul și pasiunea părintelui Lavrentie au fost recunoscute la nivel național, momentul său emoționant fiind primit cu admirație și cu ropote de aplauze.
„Așa ceva e posibil să nu fi auzit. Să auziți niște clopote sunând într-o armonie perfectă sau aproape perfectă (…) S-a descoperit că ele au o putere vindecătoare asupra omului, deci să nu fugim de sunetele lor”, a spus monahul, iar Andi Moisescu a exclamat: „Vă mulțumim din suflet pentru momentul ăsta!”
La rândul său, Dragoș Bucur, actualul prezentator TV al showului de la Pro TV, „Visuri la cheie” și jurat „Românii au talent”, a spus: „Numărul ăsta m-a făcut să uit că sunt la masa juriului Românii au talent. E un moment care are un tip de emoție de care eu am nevoie uneori. O parte din telespectatorii de acasă au avut parte de 2 minute de meditație sau un moment de apropiere cu divinitatea”
Părintele Lavrentie nu doar că a demonstrat măiestria unui meșteșug vechi transformat prin creativitate, ci a reușit să aducă în fața publicului frumusețea și profunzimea tradiției monahale românești. Reacțiile de pe rețelele sociale sunt copleșitoare, mulți considerând că momentul său a fost unul dintre cele mai speciale din acest sezon al emisiunii.
Demn de menționat este și faptul că Părintele Lavrentie a acceptat propunerea organizatorilor nu pentru a intra în competiție, ci doar pentru a împărtăși povestea invenției sale și pentru a vorbi despre rolul profund al clopotelor în tradiția și cultul Bisericii Ortodoxe. Din acest motiv, juriul nu i-a oferit un răspuns privind calificarea în etapa următoare, căci prezența sa pe scenă a fost mai degrabă o mărturie decât o participare propriu-zisă în concurs.
Chiar și așa, un lucru e sigur: talentul și dăruirea sa au cucerit inimile românilor!
Urmărește aici momentul părintelui Lavrentie: Monahul care cântă fără partituri la „pianul” din clopotnița mănăstirii, pe scena „Românii au talent”